Συναντήσεις
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ε.Π. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2015 08:33

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Π.Ε.Π.) ΣΤΟΝ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η βάρβαρη τουρκική εισβολή που έφερε στον τόπο μας τη μεγάλη τραγωδία και τις βαριές συνέπειες της εξακολουθεί αμείωτα να υφίσταται ολόκληρος ο τόπος μας.  Οι πληγές είναι ακόμα το ίδιο νωπές και εξακολουθούν να προκαλούν τον ίδιο πόνο στις καρδιές και την ψυχή του κυπριακού λαού.

Δίσεκτα χρόνια για όλους του Κύπριους αλλά περισσότερο για τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, κουβαλώντας στις πλάτες τους τον μπόγο της προσφυγιάς. Πόνος, θλίψη, αγνοούμενοι, νεκροί, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, ήταν μερικές τέτοιες λέξεις που εμπλούτισαν το καθημερινό λεξιλόγιο των προσφύγων. Η Τουρκία κατέλαβε το 36,2 τοις εκατό της εδαφικής επικράτειας της Δημοκρατίας και εκτόπισε βίαια περίπου 180.000 Ελληνοκύπριους από τις εστίες τους. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν κι αυτοί τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές όπου επικρατούσαν συνθήκες ασφάλειας. Εννέα Δήμοι και 185 Κοινότητες βρίσκονται υπό κατοχή και 1619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι, 250 εγκλωβισμένοι της Καρπασίας που ήταν αρχικά 20.000. Πέραν της οικονομικής καταστροφής που προξενήθηκε από την εισβολή και τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν.

Παρόλον ότι πέρασαν σαράντα ολόκληρα χρόνια, ο πόνος συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος όσο η κατοχή συνεχίζεται και η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο, όσο η τύχη των περισσότερων από τους αγνοούμενους μας δεν έχει διακριβωθεί, όσο οι πρόσφυγες βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, όσο στους απομείναντες εγκλωβισμένους μας  στερούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (Π.Ε.Π.) απαιτεί την εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που θα αντέχει στο χρόνο και η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Η λύση να διασφαλίζει την επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο. Μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Η.Ε.

(i)     Μία Διεθνή Προσωπικότητα
(ii)    Μία  ενιαία Κυριαρχία
(iii)   Μία και μόνη Ιθαγένεια

Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα και επιστροφή όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το δικαίωμα της επιστροφής έχει να κάνει με το χώρο σου, με την έννοια της πατρογονικής εστίας, με τις ρίζες και τις οικογενειακές και πολιτισμικές καταβολές, δεν είναι απλά η ανάκτηση της περιουσίας.  Επιστροφή σημαίνει πλήρη εγκατάσταση.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Π.Ε.Π.)
Λευκωσία 30 Μαρτίου 2015

 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Π.Ε.Π.) ΣΤΟΝ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2015 10:42

Η βάρβαρη τουρκική εισβολή που έφερε στον τόπο μας τη μεγάλη τραγωδία και τις βαριές συνέπειες της εξακολουθεί αμείωτα να υφίσταται ολόκληρος ο τόπος μας.  Οι πληγές είναι ακόμα το ίδιο νωπές και εξακολουθούν να προκαλούν τον ίδιο πόνο στις καρδιές και την ψυχή του κυπριακού λαού.

Δίσεκτα χρόνια για όλους του Κύπριους αλλά περισσότερο για τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, κουβαλώντας στις πλάτες τους τον μπόγο της προσφυγιάς. Πόνος, θλίψη, αγνοούμενοι, νεκροί, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, ήταν μερικές τέτοιες λέξεις που εμπλούτισαν το καθημερινό λεξιλόγιο των προσφύγων. Εννέα Δήμοι και 185 Κοινότητες βρίσκονται υπό κατοχή.

Περισσότερα...
 
Το ΕΥΡΩΚΟ στηρίζει τα αιτήματα των προσφύγων
Παρασκευή, 30 Μάιος 2014 06:59

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΠ με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

det sillouris prosfiges siteΣυζήτησαν για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες

Στήριξη στις θέσεις της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΠ, στα γραφεία του κόμματος.

Περισσότερα...
 
Συνάντηση Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (Π.Ε.Π.) με τον Πρέσβη Ελλάδος κ. Βασίλη Παπαϊωάννου
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 00:00

meeting-img-0018

Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (Π.Ε.Π.) συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδος τον οποίον ενημέρωσαν για τα πρωτόγνωρα εκείνα τραγικά γεγονότα της προσφυγιάς τον Αύγουστο του 1974, την επαναδραστηριοποίηση και στέγαση των προσφύγων.

Περισσότερα...