Συνάντηση Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (Π.Ε.Π.) με τον Πρέσβη Ελλάδος κ. Βασίλη Παπαϊωάννου
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 00:00

meeting-img-0018

Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (Π.Ε.Π.) συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδος τον οποίον ενημέρωσαν για τα πρωτόγνωρα εκείνα τραγικά γεγονότα της προσφυγιάς τον Αύγουστο του 1974, την επαναδραστηριοποίηση και στέγαση των προσφύγων.

Περίπου 200.000 πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατάκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης γης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων και πολλά άλλα.

Η Π.Ε.Π. ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό και στόχο την βοήθεια των προσφύγων που σε απερίγραπτα δύσκολους καιρούς και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και δίκαια η προσφορά της στον Προσφυγικό κόσμο και στην Κύπρο γενικότερα θεωρείται σημαντική και ανεκτίμητη.

Παρόλον ότι πέρασαν 39 ολόκληρα χρόνια οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν ποτέ να αγωνίζονται για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική που να επανενώνει την Πατρίδα μας Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους και επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της Π.Ε.Π. ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα παραμείνει θερμός συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική την λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες.

Η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Π. ζήτησε από τον Πρέσβη της Ελλάδος να μεταφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση του τις θερμές μας ευχαριστίες για την βοήθεια που μας προσφέρουν.