Το ΕΥΡΩΚΟ στηρίζει τα αιτήματα των προσφύγων
Παρασκευή, 30 Μάιος 2014 06:59

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΠ με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

det sillouris prosfiges siteΣυζήτησαν για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες

Στήριξη στις θέσεις της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΠ, στα γραφεία του κόμματος.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι προτάσεις και τα αιτήματα που του μετέφεραν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΠ είναι «ορθολογιστικά, τεκμηριωμένα και λαμβάνουν υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση» στον τόπο «και ως εκ τούτου μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με επιχειρήματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΠ Ανδρέας Παπαπολυβίου είπε ότι η Ένωση κατέθεσε «τεκμηριωμένες θέσεις», οι οποίες έχουν συζητηθεί, τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη της οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιτέλους μια σωστή λύση» για τους πρόσφυγες, είπε.

Ο κ. Παπαπολυβίου αναφέρθηκε στις αποφάσεις τη Κυβέρνησης για παύση ανέγερσης κατοικιών για πρόσφυγες και στη μείωση των χορηγιών για χτίσιμο ή αγορά κατοικίας, καθώς και στην αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Είπε ότι μεταξύ των εισηγήσεων της Ένωσης περιλαμβάνεται η κατεδάφιση ετοιμόρροπων πολυκατοικιών και η ανέγερση διαμερισμάτων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, για παραχώρηση σε πρόσφυγες με ενοικιαγορά.

Εξάλλου, ο κ. Συλλούρης υπενθύμισε την πρόταση για μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, η οποία, όπως είπε, μπορεί να συνδυαστεί με τις προτάσεις αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Παπαπολυβίου ανέφερε ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό, λέγοντας ότι η ΠΕΠ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα αντέξει στο χρόνο.

Αναφέρθηκε τέλος σε εκδήλωση που προγραμματίζει η ΠΕΠ στις 4 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε συνεργασία με το ΡΙΚ, για την 40η επέτειο της τουρκικής εισβολής.