ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Π.Ε.Π.) ΣΤΟΝ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2015 10:42

Η βάρβαρη τουρκική εισβολή που έφερε στον τόπο μας τη μεγάλη τραγωδία και τις βαριές συνέπειες της εξακολουθεί αμείωτα να υφίσταται ολόκληρος ο τόπος μας.  Οι πληγές είναι ακόμα το ίδιο νωπές και εξακολουθούν να προκαλούν τον ίδιο πόνο στις καρδιές και την ψυχή του κυπριακού λαού.

Δίσεκτα χρόνια για όλους του Κύπριους αλλά περισσότερο για τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, κουβαλώντας στις πλάτες τους τον μπόγο της προσφυγιάς. Πόνος, θλίψη, αγνοούμενοι, νεκροί, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, ήταν μερικές τέτοιες λέξεις που εμπλούτισαν το καθημερινό λεξιλόγιο των προσφύγων. Εννέα Δήμοι και 185 Κοινότητες βρίσκονται υπό κατοχή.

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και 1619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι, 250 εγκλωβισμένοι της Καρπασίας που ήταν αρχικά 20.000 περίπου.

 

Παρόλον ότι πέρασαν σαράντα ολόκληρα χρόνια, ο πόνος συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος όσο η κατοχή συνεχίζεται και η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο, όσο η τύχη των περισσότερων από τους αγνοούμενους μας δεν έχει διακριβωθεί, όσο οι πρόσφυγες βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, όσο στους απομείναντες εγκλωβισμένους μας  στερούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (Π.Ε.Π.) απαιτεί την εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που θα αντέχει στο χρόνο και η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Η λύση να διασφαλίζει την επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο. Μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Η.Ε.

(i)  Μία Διεθνή Προσωπικότητα
(ii)  Μία  ενιαία Κυριαρχία
(iii)  Μία και μόνη Ιθαγένεια

Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα και επιστροφή όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το δικαίωμα της επιστροφής έχει να κάνει με το χώρο σου, με την έννοια της πατρογονικής εστίας, με τις ρίζες και τις οικογενειακές και πολιτισμικές καταβολές, δεν είναι απλά η ανάκτηση της περιουσίας.  Επιστροφή σημαίνει πλήρη εγκατάσταση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Π.Ε.Π.)
Λευκωσία 2 Φεβρουαρίου 2015